AÇÒ ÉS EL BLOC DE LA COLLA EL PINYOL.

DES D'ACÍ PODRÀS SEGUIR LA NOSTRA ACTUALITAT.

LA IL·LUSIÓ PER LA NOSTRA MÚSICA i TRADICIONS ENS DÓNA FORÇA, NO ENS ATURARAN MAI




dimecres, 29 de maig del 2013

FABRICACIÓ DE CAIXONS FLAMENCS

Ens hem convertit en luthiers, hem fabricat una desena de caixons flamencs... i el que és millor, sonen de primera.

El departament de tecnologia de l'IES de Callosa d'en Sarrià, i els seus alumnes de l'optativa  de 4t d'ESO, dirigits pels professors Javier Barberà i Ivan Gregori han portat endavant aquest projecte consistent en fabricar caixons flamencs.


La idea va sorgir a causa de la necessitat del departament de música del nostre centre de disposar un nombre elevat d'aquests instruments de percussió, ja que són molt usats en els diferents concerts i activitats que duem a terme en matèria musical.

Ací vos deixem diferents fotos del procés de fabricació. Llàstima que no en vam fer els primers dies on vam començar a unir les fustes usant cola, claus, sargents i masilla de fusta per amagar els claus.







Ha estat un projecte engrescador per als alumnes i professors, on hem tractat de construir aquests caixons amb la màxima qualitat possible afegint elements com:

-les cordes de guitarra (ficades en diferents posicions per provar com afectava a la sonoritat). Cordes que poden tensar-se des de fora, amb uns cargols situats a la part inferior de la caixa.

-bordons de caixa/tabal (per provocar aquest so tan peculiar que provoquen els filaments metal·lics tensats i situats a pressió contra la tapa de fusta)

Usant diferents tipus de fusta per la tapa (de 3mm d'espessor) sobre la que es colpeja amb les mans (cirerer,  bubinga, cebrano, etc). El tipus de fusta de la tapa és possiblement el factor més important per la qualitat del so. La resta del caixò està fet de bedoll finés (abedul de 9mm).


Inici   



Col·locant/tensant cordes de guitarra.

Col·locant i ajustant el bordó metàl·lic.
Polint, tapant porus, avellanant forats i envernissant.

Personalitzant els caixons (amb enganxines).

Materials Usats.



 Volem estrenar-los en el concert de fi de curs 12/13 que celebrarem el proper divendres 14 de juny, on felicitarem i acomiadarem als nostres alumnes de 2n de Batxillerat, i on entre altres sorpreses actuarà la Colla el Pinyol.